Extreme-lajien mestareita

Vinkit Comments

Jokainen tietää varmaan ainakin yhden extreme-urheilulajin tai muuten vain erikoisen lajin, monelle saattaa ensimmäisenä mieleen tulla vaikkapa vuorikiipeily tai laskuvarjohyppääminen. Nämä lajit vaativat harrastajaltaan monenlaisia asioita: korkeanpaikankammon tai jonkin muun kammon voittamista, hyvää tasapainotaitoa, erittäin hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa, ja tietysti pitkää ja perusteellista harjoittelua oman lajinsa parissa. Muita esimerkkejä hieman erikoisemmista urheilulajeista ovat mm. potkulautailu ja shakki.

Kun puhutaan extreme-lajien mestareista, tulee vastaan muutama nimi, jota ei voi ohittaa. Eräs tällainen on yhdysvaltalainen Ken Block (s. 1967). Block on itse asiassa usean lajin monitaituri, ja monet tuntevat hänet parhaiten rallikuskina. Hän on tunnettu kuitenkin myös monista extreme-urheilulajeista, kuten rullalautailusta, lumilautailusta ja motocrossista. Hän on myös tunnetun amerikkalaisen kenkä- ja vaatemerkkiyhtiön DC Shoesin toinen perustajista. Aluksi yritys valmisti kenkiä rullalautailijoille, mutta laajensi pian tuotantonsa myös muihin vaatteisiin.

Toinen merkittävä nimi on potkulautailija Dakota Schuetz (s.1996). Hänen lajinsa on freestyle-potkulautailu (freestyle scooter riding) ja hän on lajin kolminkertainen maailmanmestari. Schuetz on myös yksi harvoista lajin kilpatason harrastajista, jotka ovat tehneet onnistuneesti kaikki Tricknologyn 40 eri temppua.

http://www.pokerstars.com/assets/common/images/team-pokerstars/player/leo-fernandez/gallery/1.jpg

Hyvin mielenkiintoinen nimi on myös argentiinalainen Leo Fernandez, joka teki aluksi uraa shakkipelaajana. Hän aloitti shakin pelaamisen jo viisivuotiaana, ja myöhäiseen teini-ikään mennessä hän jo oli saavuttanut FIDE:n kansainvälisen mestaritason. Hän päätti kuitenkin vuonna 2004 keskittyä enemmän uuteen lajiinsa, pokeriin. Fernandezista kehittyi ilmiömäinen pokeritaituri ja hänen on listattu mm. PokerStars -sivustolla. Kaiken kaikkiaan useita monitaitureita ja –lahjakkuuksia ympäri maailmaa pelaa PokerStarsilla sekä ammattilaisena että harrastusmielessä. Joukossa on Fernandezin lisäksi esim. astrofyysikkoja, golfmestareita ja monen muun lajin huippunimiä.

Eräs klassisimpia extreme-lajeja on varmastikin laskuvarjohyppääminen tai ”taivassukeltaminen” eli sky diving. Tämän lajin eräs tunnetuin huimapää on australialainen Chris “Douggs” McDougall (s. 1976), joka on tehnyt yli 6900 laskuvarjohyppyä. Hän on kuusinkertainen kansallisen tason mestari, jonka hallussa on myös lajin maailmanennätys. Hän on aktiivinen monessa eri laskuvarjohyppylajissa, ja on myös monien nuorempien hyppääjien tärkeä esikuva.