Miten aloittaa maasto- tai alamäkipyöräily

Vinkit Comments

Maastopyöyräily lienee suurimalle osalle jo tuttu käsite – se tarkoittaa pyöräilyä, joka suuntautuu päällystettyjen teiden sijaan nimensä mukaisesti maastoon. Pyöräilijä voi kohdata poluttomia pätkiä, soita, kukkuloita, vuorenrinteitä; käytännössä ihan mitä vain. Alamäkipyöräily taas on maastopyöräilyn alalaji, joka keskittyy hurjiin alamäkiajoihin. Se on lajina vielä vähemmän tunnettu ja vetää puoleensa vain kaikkein hurjapäisimpiä pyöräilyn harrastajia.

Välineet kuntoon

Kun halutaan aloittaa maasto- tai alamäkipyöräily, on erittäin tärkeää laittaa varusteet kuntoon. Nämä lajit vaativat huomattavasti enemmän välineiltä kuin normaali pyöräily. Pyörä itsessään joutuu kovalle koetukselle, ja onkin suositeltavaa hankkia juuri näitä lajeja varten suunniteltu menopeli. Muun muassa Cykelkraft tarjoaa hyvän valikoiman erilaisia lajiin sopivia välineitä. Nettisivuilla on helppo tehdä vertailua ennen ostopäätöksen tekemistä.Yksi maasto- ja alamäkipyöräilijöille aivan ehdoton varuste on kypärä. Kyseessä on sen verran vauhdikas ja tapahtumarikas laji, että vahingoilta ei voida aina välttyä. Hankkimalla kunnon kypärän voit varmistaa, että lajin harrastaminen sujuu turvallisesti. Alamäkipyöräilijät käyttävät usein täysin umpinaista, moottoripyöräkypärää muistuttavaa kypärää, joka suojaa myös kasvojen alaosan ja leuan tehokkaasti.

Harjoittelun aloitus

Jos et ole kokenut pyöräilijä, ei kannata suunnata heti ensimmäisenä kaikkein hurjimpiin mäkiin. Kumpaan lajiin sitten haluatkaan myöhemmissä vaiheissa suuntautua, on järkevää aloittaa aina maastopyöräilystä. Se antaa jo hyvin kuvaa siitä, millaista on polkea luonnonalustalla asfaltoitujen teiden sijaan, ja alkaa kehittää motoriikkaa ja tasapainoa oikeaan suuntaan. Lisäksi se opettaa hallitsemaan pyörää paremmin epätasaisella alustalla.Liikkeelle on hyvä lähteä reiteistä, jotka tiedetään jo etukäteen aloittelijoille sopiviksi. Vaikka mieli tekisi edetä suurin harppauksin, on järkevää malttaa harjoitella rauhassa, sillä turhat loukkaantumiset tai liian raskaat reitit karsivat nopeasti harjoitteluhalut pois ja harrastus tyssää heti alkuunsa. Voit tehdä harjoittelun ohella myös pitkiä tasamaalenkkejä kunnon kasvattamista varten ja liittää mukaan muutakin mieleistäsi oheisliikuntaa.

Alamäkipyöräilyn erikoisvarusteet

Jos lajisi tulee jatkossakin olemaan maastopyöräily, voit pärjätä jo hyvälaatuisella mountain bike -pyörällä ja kunnon kypärällä. Alamäkipyöräilyyn siirtyessä sen sijaan varustetasoa tulee hieman täydentää. Koko pään suojaavan kypärän lisäksi hankintalistalle kannattaa laittaa polvi- ja kyynärsuojat, rinta- ja selkäsuojat sekä hartiasuojat. Myös ajohanskat tulevat tarpeeseen. Kunnon varustelun ansiosta voit välttää turhia loukkaantumisia tässä vaativassa lajissa.